ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Reghin

Oaspete de seamă în cadrul grupului cultural-catehetic din Protopopiatul Reghin

Oaspete de seamă în cadrul grupului cultural-catehetic din Protopopiatul Reghin
Azi, 27 februarie 2019, preoții de pe valea Mureșului Superior și de pe valea Gurghiului au avut în mijlocul lor pe Părintele Sabin Vodă din Alba Iulia care a poposit în centrul cultural-catehetic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Bistra Mureșului și în cel din Gurghiu unde a împărtășit celor prezenți o parte din experiența catehetică dobândită în activitatea pastorală.
 Astfel, în prezența părintelui protopop al Reghinului, Pr. Valentin Vârva, părintele Sabin Vodă a propus preoților prezenți un plan catehetic axat pe explicarea Sfintei Liturghii în vederea înțelegerii cât mai profunde a acestei taine de către poporul drept-credincios și raportarea corectă a acestuia față de ea printr-o participare activă în cadrul cultului.
 De asemenea, părintele Sabin a propus și o serie de cateheze bazate pe învățăturile Părintelui Teofil Părăian, omul bucuriei, care îndeamnă la o viață duhovnicească minimală prin respectarea celor cinci puncte:
1) Să mergi la biserică în zilele de duminică și sărbătoare.
2) Să începi și să termini ziua cu Dumnezeu: rugăciunea de dimineață și de seară și rugăciunea de la vremea mesei.
3) Să citești în fiecare zi două capitol din Noul Testament.
4) Să-ți păzești mintea prin rugăciunea de toată vremea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.
5) Să postești, în zilele de post de peste săptămână și atunci când este rânduit de Biserică, în cele patru posture mari de peste an.
 În acest context a fost evocată personalitatea părintelui Teofil Părăian de la a cărei trecere în veșnicie se împlinesc anul acesta 10 ani. S-a punctat și nevoia de o viață duhovnicească mai intensă în contextul lumii contemporane secularizate în care omul este dezorientat, Hristos fiind singurul punct de reper nezdruncinat pe această mare a vieții.
Pr. Cosmin Maftei