ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Reghin

„Marșul Centenarului”

Galerie foto

„Marșul Centenarului” a ajuns în parohia Fărăgău
   În ziua de luni, 09 iulie 2018, în parohia Fărăgău din protopopiatul Reghin a poposit grupul participant la „Marșul Centenarului”.
   În debutul acestui eveniment au participat peste 1000 de reprezentanți din diferite localități din România și Republica Moldova. În data de 1 iulie 2018, în fața Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia aceștia au aprins, în mod simbolic, Flacăra Unirii. Prezentă și în sufletele multor români și basarabeni deopotrivă, flacăra arzândă, urmează să străbată 300 de orașe și sate având ca destinație finală, în 1 septembrie 2018, Chișinăul. Mesajul pe care-l poartă cu sine acest demers este unul puternic: Vrem UNIRE!
   Traseul marșului are o lungime de 1300 de km. La kilometrul 200, participanții la această acțiune au fost primiți în parohia Fărăgău cu calde îmbrățișări dar și cu tradiționala ospitalitate românească. Ei au fost întâmpinați la intrarea în sat, dinspre Crăiești, de un grup de săteni avându-i în frunte pe preotul paroh Hadrian Horațiu Mălinaș și pe primarul Comunei Fărăgău, Ioan Milășan. Frații români, reuniți într-un singur grup, au pornit spre centrul localității răspândind prin cântec patriotic dorința unirii legitime în cuprinsul aceleiași granițe a tuturor ținuturilor românești. Conduși apoi la căminul cultural, oaspeții de seamă au servit masa de amiază.
   După ce timp de două ore au poposit în mijlocul sătenilor și au stat de vorbă cu aceștia, tinerii musafiri de vârste diferite și-au reluat drumul și s-au îndreptat spre Reghin.
Pr. Hadrian Horațiu Mălinaș